Byrådssalen i Kalundborg

Poul Kjærholms byrådsbord fotograferet kort efter ibrugtagningen af byrådssalen. Yderst til højre ses Kalundborg Kommunes borgmester i perioden 1954-78 Jørgen Hagemann-Petersen.

Dette foto kan genses i Michael Sheridans bog om Poul Kjærholm fra efteråret 2007. 

Poul Kjærholm og byrådssalen i Kalundborg

I begyndelsen af 2007 bliver Kalundborg Kommune kontaktet af arkitekt Michael Sheridan fra New York City. Anledningen er, at Michael Sheridan er i gang med at skrive en bog om den verdensberømte danske møbelarkitekt og designer Poul Kjærholm (1929-80). Michael Sheridan vil gerne have Kalundborg Kommune til at bekræfte, at det store, runde bord i byrådssalen, Adelgade 8, er designet af Poul Kjærholm – og han vil også gerne have nogle fotos af bordet og rummet.

Et par af kommunens designinteresserede medarbejdere går derfor i gang med at grave i historien om byrådssalens istandsættelse 1970-71. Ved den lejlighed fotograferer og opmåler de inventaret og sender materialet til Michael Sheridan, der straks kvitterer med en kopi af Poul Kjærholms originaltegninger af bordet. For Michael Sheridan har i forbindelse med sin research været på besøg i Danmark hos Poul Kjærholms enke, hvor han har kopieret Poul Kjærholms efterladte tegninger.

Michael Sheridan oplyser samtidig, at bordet i byrådssalen er unikt; det er fremstillet specielt til byrådssalen i Kalundborg. Men ikke nok med det, de tre små borde, som pressens repræ-sentanter har siddet ved under byrådsmøderne, er også specialdesignede til rummet.

Det var professor Tobias Faber, der 1970-71 stod for istandsættelsen og indretningen af byrådssalen i det gamle rådhus – og altså valgte at lade Poul Kjærholms enkle og smukke møbler dominere rummet.

Ud over bordene har Poul Kjærholm også designet stolene. Disse er imidlertid tegnet allerede i 1957 og er, i modsætning til bordene, sat i masseproduktion. Stolene var oprindelig beklædt med hvidt pergament, men i midt 1990’erne blev de ombetrukket med sort skind pga. slitage.

Michael Sheridan

Udover at være arkitekt i New York City er Michael Sheridan også forfatter, og en af de førende kapaciteter, når det gælder danske møbeldesignere som Arne Jacobsen og Poul Kjærholm. Han var således kurator på den store Poul Kjærholm-udstilling på Louisiana i Humlebæk i 2006. I efteråret 2007 udkom hans bog om alt, hvad Poul Kjærholm har designet.

Info

Flere oplevelser